2014年6月英语四级阅读理解试题及答案19
2014年6月英语四级阅读理解试题及答案19
Questions 26 to 30 are based on the following passage:
According to the dictionary definition of “create”, ordinary people are creative every day. To create means “to bring into being, to cause to exist”—something each of us does daily.
We are creative whenever we look at or think about something in a new way. First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our sese to become aware of our world. This may be as simple as being aware of color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the ability to notice things that others might miss.
A second part of creativity is an ability to see relationships among things. If we believe the expression, “There is nothing new under the sun,” the creativ
ity is remaking or recombining the old in new ways. For example, we might do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our furniture, or we might make a new combination of camera lenses and filters to create an unusual photograph.
A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new ideas, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is one thing; to put the idea to work is another.
These three parts of creativity are involved in all the great works of genius,but they are also involved in many of our daytoday activities.
26.Which of the following activities is NOT a creative one according to the passage?
A.To prepare a meal.
B.To arrange the furniture in a peculiar way.
C.To buy some books from a bookstore.
D.To “write” a letter with the computer.
27.The author holds that ____.
A.creativity is of highly demand
B.creativity is connected with a deep insight to some extent
C.creativity is to create something new and concrete
D.to practise and practise is the only way to cultivate one’s creativity
28.“There is nothing new under the sun.” (Par.3) really implies that ____.
A.we can seldom create new things
B.a new thing is only a tale
C.a new thing can only be created at the basis of original things
D.we can scarcely see really new things in the world
29.What does the author think about the relationship between a new thought and its being put into practice?
A.It’s more difficult to create a new thought than to apply it in practice.
B.To find a new thought will definitely lead to the production of a new thing.
C.One may come up with a new thought, but can not put it into practice.
D.A man with an excellent ability of practice can easily become an inventor.
30.The best title for this passage is ____.
A.How to Cultivate One’s Creativity
B.What is Creativity
C.The Importance of Creativity
D.Creativity—a Not Farway Thing
参考答案:
26.答案C。
【参考译文】 下列哪一种活动不具有创造性?
【试题分析】 此题考查学生“根据所读材料进行一定的判断”的能力。
【详细解答】 本题可用排除法。根据第一段可知创造力的含
义是“使事物产生”,“致
使事物存在”。而它三个方面的表现可参考“短文大意”,据此,A项“做饭”是一种日常 生活中的“使饭产生”,具有创造性。B项“用一种独我的方式安排家俱”,为创造力第二 面详述中的例子,故也是创造活动。再看C项“从书店买书”,只是一种简单的行为,不涉 及创造性。而D项“用电脑写一封信”即“创造一封信”,也为创造性活动,也不能选。这
样就可得出结论,A、B、D项不能选,C为正确答案。解答此题时要千万注意
问题的提问方式是问“哪一个不是”,以免错误理解题意而误选。
27.答案B。
【参考译文】 作者认为……
【试题分析】 此题考查学生“对具体细节的把握”的能力。
【详细解答】 此题的解答需要在理解文章大意及细节基础上
进行。选项A意为“创造力
对人的素质要求很高”。此项初看正确,而且作者在文章末尾也提到。但根据文章开头,可 知平凡人每天都在创造。所以只能先在此选项上作个标记,再继续分析。选项B意为“创造力在一
定程度上取决于非凡的洞察力。”根据最后一段,可知这是一种“天赋”,故正确。选项C 认为“创造力只体现在创造某些新的具体东西”,失之片面。D项认为“不断实践是培养创 造力的唯一方面”,也失之片面(参见文章最后一句)。这样就只剩下A、B项,两者相比,A 项似乎仍显武断和片面,故也排除。这样就可确定B为正确答案。
28.答案C。
【参考译文】 “太阳之下无新物”(第三段)的真正含义是什么?
【试题分析】 此题考查学生“根据上下文理解含义复杂句子”的能力。
【详细解答】 此题可在正确理解句子含义的基础上采取“排
除法”来解答。根据上下文
可以得知:此句的真正含义是“任何新事物的产生都是建立在原有事物基础之上的”。据此, A项认为“我们很少能创造新事物”,显然只是句子的字面意思,不正确。B项“创造新事物 是一个神话”,也为字面理解。再看C项“只有在原有事物基础之上才能创造新事物”,这不 正是我们分析得出的结论吗?而D项“我们几乎不可能看到新事物”,更是差之甚远。这样就 可确定C项为正确答案无疑。
29.答案C。
【参考译文】 作者如何认识获得新思想与将其付诸于实践的
关系?
【试题分析】 此题考查学生“对特定的细节的把握”的能力。
【详细解答】 先找有关细节。此问题涉及到对文章第三段最
后一句的理解。作者认为“
获得新思想并不意味着就能够将其付诸实践,暗含“知易行难”的意义。这样,我们就可对 选项进行分析选弃了。先看A项“获得新思想比将其付诸实践困难”。显然刚好与我们分析 的含义相反,故排除,再看B项“只要获得新思想就可将其付诸实践。”也不对。而C项“一 个人可能获得某种新思想,但有可能无法将其付诸实践。”正是作者的观点,所以是正确的 。也就无需看D。 实际上,D项说“实践能力很强的人容易成为发明家。”并不是作者的观 点,因为作者只是认为实践对培养创造力是具有重要作用,所以也不正确。这样就可确定C 为正确答案无疑。
30.答案B。
【参考译文】 本文最好的标题是什么?
【试题分析】 此题考查学生“对阅读材料主旨和大意的把握”的能力。
【详细解答】 首先快速通读全文(注意主题句),可知文章主
要谈论的是“创造力的含义
及其三个方面的表现”,整篇文章都是围绕创造力展开的。现在来分析选项。A项意为“如 何培养创造力”,初看符合文章内容,但仔细分析,文章只在最后一段提到了培养创造力三个方面的途径和要求,所以不能选。看B项“什么是创造力”,这个题目下可写和创造力有关 的许多东西如创造力定义,表现及培养途径,所以有道理。再看C项“创造力的重要性”, 文章没有提及。而D项“创造力离我们并不遥远”,也只是文章开头提到,中间涉及一点, 也不确切。这样就可确定,B项为正确答案。